Dalslandskanal med Buss, båt och tåg

DALSLANDS KANAL

Upplev en tur med M/S DALSLANDIA på vackra Dalslands kanal med dess slingrande vattendrag och spännande slussningar. Under resan njuter vi av god mat och dryck ombord. Tillbaka reser vi med rälsbuss under tiden som vi njuter av landskapet från tågfönstret.

M/S DALSLANDIA trafikerar Dalslands Kanal mellan Håverud och Bengtsfors. På sträckan passeras 16 spännande slussar som lyfter båten hela 41 meter över Vänerns yta. Vi passerar det intressanta Håverud med den berömda kombinationen av landsvägsbro, järnvägsbro och akvedukt. De romantiska brukssamhällena med sina slusstationer och herrgårdar vi passerar knyts samman av vackra sjöar med orörd natur och rikt fågel- och djurliv. Hela turen guidas av skepparen Jan Carlsson. Vi reser tillbaka med en gammal klassisk rälsbuss utmed De Vackra Vyernas Järnväg DVVJ.

1865 började man arbeta med kanalen som skulle förbinda det inre av Dalsland och södra Värmland med Vänern och Västkusten. Redan 1866 var kanalen färdigbyggd och användes under en kort tid för transporter till och från de många järnbruk som fanns i Dalsland och sydvästra Värmland. Allteftersom järnbruken lades ner blev det istället trä-och skogsindustrin som tog över farleden. Storhetstiden för kanalen inföll från 1868 till omkring 1895, därefter minskade godstransporterna dramatiskt främst på grund av utbyggnaden av järnvägs- och vägnätet. 1928 invigdes Dal-Västra Värmlands Järnväg (DVVJ) eller De Vackra Vyernas Järnväg, som förbindelsen mellan Mellerud och Arvika kallas. Idag finns bara 44 km kvar av den ursprungliga sträckan om 178 km. Mellan Arvika och Årjäng är sträckan helt borta och mellan Årjäng och Bengtsfors kan man numera bara åka dressin.

Status: