Jokkmokks marknad

Jokkmokks vintermarknad är en tradition sedan mer än 400 år tillbaka. Idag består den av mycket mer än bara marknadsstånd. Gå på utställning eller åk skoter- & hundspann. De modiga träffas på Tavastisjön för renrace! Under resan besöker vi även Kiruna som präglas av stadsflytten. I Jukkasjärvi ser vi Ishotellet och vi passar också på att äta lunch i en kåta under tiden vår samiska värd underhåller med skrönor och historior om samekulturen. Vi kör längs östersjökusten upp. Hem kör vi den vackra vägen genom inlandet förbi bla Storuman, Wilhelmina och Östersund
Följ med genom vackra Sverige i vinterskrud.

Status:

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Sundsvall
Vi startar tidigt på morgonen från respektive hemort. Vid Brändåsen gör vi resans första stopp, här kanske det passar med lite förmiddagsfika, klockan är nog 10.30? Därefter tar vi oss vidare norrut mot Gävle där vi stannar på Gävlebro för lunch. Framåt sen efftermiddag / kväll har vi kommit till Sundsvall där vi checkar in på vårt fina hotell. Här serveras också kvällens middag. Ca 65 mil.

Dag 2 Sundsvall – Boden
Efter frukost sätter vi oss tillrätta i vår bekväma buss och fortsätter resan norrut längs med Bottenviken. Vi kör över Höga kusten bron och stannar på rastplatsen på norra sidan. Härifrån tar man de bästa bilderna på denna vackra bro. Vi stannar på lämpligt ställe för lunch. Under dagen passerar vi förbi och genom flera namnkunniga, norrländska städer och byar. Vad sägs om Skellefteå, Umeå, Piteå och Luleå för att nämna några. Lagom till kvällen har vi kommit fram till Boden och Quality hotell Bodensia. Här väntar middag och sköna sängar. Ca 55 mil.

Dag 3 Boden – Jokkmokk – Gällivare
Efter frukost reser vi mot Jokkmokk som vi når lagom till marknaden öppnar 10:00. Här finner du drygt 500 marknadsstånd med mat, hantverk, kläder, skinnprodukter och mycket mer. Upplev marknadsstämningen! Här är ett måste att besöka renracet nere på Talvatissjön eller köpa någon samisk specialitet. Vid 16:00 reser vi vidare med bagaget fyllt av minnen, korvar och ett och annat renskinn. Färden går till Gällivare där vi blir väl mottagna på Quality hotel & Resort Lapland. På kvällen serveras middag på hotellet. Ca 23 mil.

Dag 4 Gällivare -  Kiruna - Ishotellet - Gällivare
Idag åker vi vidare norrut mot Kiruna. Här får vi tid att titta på staden. Passa på att vandra ner till kyrkan som av många anses som Sveriges vackraste. Vi far därefter till Jukkasjärvi och Nutti Sámi Siida´s fina kåta. Här kommer vi få samiska skrönor serverade tillsammans med Souvas som är saltat och rökt renkött. Till detta får vi glödkaka, lingonsylt, lingondryck och kaffe. Efter den fantastiska lunchen i den samiska kåtan tittar vi på den gamla kyrkan med sin berömda altartavla av Bror Hjorth. Sedan far vi till Ishotellet. Vår guide visar oss hotellet som är byggt av is och snö på Torne älvs strandkant. Här ryms en stor samling av hotellrum, många rikt utsmyckade av olika konstnärer. Speciellt skall man titta på Isbaren och Iskyrkan. Vi får en rundtur genom anläggningen och också tid att titta på egen hand. Ishotellet är byggt av snö och is och varje år är det ett nytt bygge. Men det är "bara" hotellrum, en bar och kyrkan som är byggt av Is. Runt Ishotellet ligger det flera vanliga träbyggnader som innehåller restaurang, toaletter, reception och souvenirshop. Innan vi samlas åter i bussen kan man passa på att köpa något i shoppen. Efteråt återvänder vi till Gällivare där man har lite tid att titta på staden. Middagen i kväll äter vi på egen hand på någon av Gällivares restauranger. Ca 26 mil.

Dag 5 Gällivare - Östersund
Idag kör vi söderut. Vi följer E45 som går rätt genom vildmarken i norra Sverige. Vi passerar Polcirklen och kommer så smånigom till Arjeplog där vi stannar för matpaus. Färden fortsätter förbi Sorsele och Storuman. I Wilhelmina gör vi nästa matstopp. Framåt kvällen rullar vi in i Östersund, Jämtlands huvudstad, vårt hotell tar emot oss med öppna armar, sköna sängar och god mat. Ca 70 mil.

Dag 6 Östersund – Hemorten
Idag skall vi köra den sista etappen hemåt. I Sveg stannar vi för bensträckare innan vi fortsätter mot Dalarna och Vansbro där vi kan passa på att äta lunch. Med bagaget fullt av minnen och inköp når vi under eftermiddagen/kvällen våra respektive hemorter. Ca 70 mil.

Allt detta ingår

  • Bussresa
  • 5 övernattningar på hotell med del i dubbelrum (enkelrumstillägg 1 990,-)
  • 5 frukostar
  • 4 middagar
  • 1 lunch i samisk kåta
  • Besök i Jukkasjärvi kyrka
  • Visning av Ishotellet
  • Reseledarservice

Hotell

Grand Hotel Lapland

Grand Hotel Lapland

****
Sundsvall Quality Hotel Sundsvall**** Gratis WFi på hotellet. Boden Quality hotel Bodensia**** Beläget i centrum av Boden. På hotellet finns relaxavdelning med flera olika bastusorter. Gratis WFi på hotellet. Gällivare Quality Hotel & Resort Lapland**** Beläget i centrum av Gällivare. På det nyrenoverade / nybyggda hotellet finns bar & restaurang. Vidare kan man njuta av 8 bowlingbanor och bastuavdelning med relaxområde. Alla rum har TV, ...