Göta Kanal

Välkommen ombord på M/S Sandön, fartyg som byggdes 1910 är Göta Kanals äldsta dagstursfartyg. Vi åker från Töreboda till Karlsborg, genom svensk historia och ser vad kanalen har att erbjuda. Vi passerar både genom trollskog, sjöar och jordbruksmarker.

När bussen kommer fram till Töreboda går vi ombord på kanalbåten och serveras kaffe med dubbelfralla. M/S Sandön är byggd 1910 i Göteborg och ombord råder en gemytlig atmosfär. Även vid kall väderlek är fartyget ordentligt uppvärmt, fullständiga rättigheter i restaurangen och fartyget är handikappvänligt. Den högsta punkten längst kanalen är sjön Viken där M/S Sandön passerar. Totalt har kanalen 58 slussar. Den sluss med största nivåskillnaden ligger i Forsvik där även Sveriges äldsta järnbro (invigd 1813) fortfarande finns att skåda intill slussen. Från Vassbacken färdas vi på den äldsta delen av Göta Kanal som stod färdig 1817.
I Tåtorp är slussen handmanövrerad och reglerar vattenståndet i kanalen gentemot den utanförliggande sjön Viken. Resan över Viken tar ca en timma och vi passerar så småningom Forsvik som räknas till den allra vackraste sträckan på hela Göta Kanal. Här finns också den äldsta och största slussen, färdigställd 1813. Under resans gång äter vi lunch ombord och anländer kl. 14:30 till Karlsborg. På Café Alvia tar vi eftermiddagskaffe med wienerbröd innan vi fortsätter hemåt.

Status: