Kinnekulle

Vi stannar på lämpligt ställe för längs vägen till Kinnekulle för bussfika. Framme vid berget börjar vi dagens spännande rundresa med ett besök i Husaby medeltida kyrka. Kyrkan, tillsammans med den i närheten liggande S:t Sigfrids källa, var avgörande för kristnandet av Sverige. Här lät Olof Skötkonung döpa sig till den kristna tron, men historien innehåller mycket mera. Ja, även riddare Arn och hans Cecilia besökte kyrkan vid ett speciellt tillfälle. På vägen upp mot toppen kan vi bokstavligen följa den geologiska utvecklingen. På ort och ställe ska vi studera varför Kinnekulle är ett för Sverige unikt berg. Bland fossiler och rara växter förs vi tillbaka miljoner år i vår historia.

Uppe vid Kinnekulles topp ligger Kinnekullegården, som serverar oss en välsmakande lunch. För den som vill finns möjlighet att följa med på en guidad tur till fots upp till den absoluta höjdpunkten – Högkullen. En milsvid utsikt över Vänern och Västergötland möter oss på toppen. Vid vackert väder kan man se kyrktornen på Uppsala domkyrka – säger skaraborgarna i alla fall!

Eftermiddagen ägnar vi åt Falkängarna vid Kinnekulles nordsida. Här finns en Hantverksby där många olika hantverkare visar upp sina färdigheter. Här kanske du finner något att köpa med hem? Dessutom finns det utställningar som berättar om geologi och Brukets historia. Bruket var Cementa som med den lokalt brutna kalkstenen under många år framställde sina produkter i Hällekis.

Status: