Sloveniens pärlor

Slovenien, lilleputtlandet där Alperna sträcker sig in landet norrifrån för att övergå i slättland som i söder möter Adriatiska havet. När vi landat i Kroatien tar vi oss norrut till vackra Bled där vi bor några nätter och njuter av den härliga miljön med den vackra sjön som omringas av Alperna. Sedan fortsätter vi till en av Europas vackraste huvudstäder, Ljubljana. Här ser vi på staden med lokalguide och får även tid att bedåras av staden på egen hand. Resan fortsätter österut till Sloveniens äldsta stad Ptuj. Här besöker vi Maribor, känd från Stenmark- & Pärssontid, men också en forna kulturhuvudstad. Vi avslutar resan i grottornas stad Postojna, innan vi flyger hem till Trollhättan-Vänersborgs flygplats igen. Följ med och upptäck ett av Europas vackraste resmål – Slovenien.

Status:

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Bled
Vårt flyg avgår från Trollhättan – Vänersborgs flygplats vid lunchtid och vi landar i kroatiska Pula 2,5 timmar senare. Här möter vår bekväma buss för resa över Istrien till Slovenien. Väl framme i Bled checkar vi in på vårt hotell. Bled är belägen vid foten av de Julianska alperna och anses av många som en av Alpernas vackraste semesterorter. Middag på hotellet. Ca 25 mil.

Dag 2 Bled - Pletnabåtar
Efter frukost gör vi en båttur på sjön i en sk Pletnabåt. Detta är en 7 meter lång och 2 meter bred roddbåt. Båttypen har trafikerat sjön sedan 1100-talet då bönder fraktade pilgrimer ut till ön istället för att betala skatt. Efter att ha besökt Sloveniens enda ö återvänder vi till Bled där vi får möjlighet att upptäcka denna lilla pärla på egen hand. Middag på hotellet

Dag 3 Bled - Vintgar Gorge - Bleds slott - Ljubljana
Idag blir det utflykt till ravinen Vintgar Gorge, ett mäktigt naturfenomen. Ravinen tar oss in i är en av Sloveniens finaste sevärdheter. Vi går på iordninggjorda promenadvägar och ser bl a vackra vattenfall. Färden fortsätter till det medeltida slottet i Bled. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Bledsjön och bergen. Färden fortsätter sedan till Ljubljana där vi checkar in på vårt hotell och äter middag. Ca 7 mil.

Dag 4 Ljubljana
Efter frukost ser vi på Sloveniens huvudstad Ljubljana med vår lokalguide. Vi får eftermiddagen fri tid att njuta av staden och har möjlighet att äta lunch på egen hand. Många anser att Ljubljana är en av Europas vackraste huvudstäder, vad tycker du? På kvällen kan du följa med på en Folkloreafton mot tillägg. Denna måste förbokas hemifrån, pris 390:- inkl middag och show.

Dag 5 Ljubljana – Ptuj
Vi checkar ut sent och får fri tid för lunch innan vi beger oss till Ptuj som är Sloveniens äldsta stad. Vi checkar in på Grand Hotel Primus som är ett Thermalhotel. På hotellet finns ett poolområde, ” Vespasianus”, en thermalpark med pooler och bastu. Vi har fri entré till dessa områden. Till den stora bastuvärlden, Flavia, har vi rabatt på entrén Vi passar kanske på att njuta av någon faciliteterna innan kvällens middag på hotellet. Ca 13 mil

Dag 6 Ptuj – Maribor - Ptuj
Vi åker till den forna kulturhuvudstaden Maribor. Vi tittar på staden tillsammans med vår lokalguide. Vi förundras över staden som löper längs floden Dravas stränder, njuter av folklivet och beskådar det medeltida torget. Maribor är en härlig stad! Vi får vara med om en vinprovning innan vi återvänder till vårt hotell i Ptuj. När vi kommer åter till hotellet finns tid till avkoppling i hotellets thermalpool. Middag på kvällen. Ca 6 mil.

Dag 7 Ptuj - Postojna
Efter den goda frukosten och en lugn morgon kör vi söderut mot Postojna. Idag skall vi se den världsberömda grottan. Vi åker med tåget i grottan och får en guidad upplevelse av denna intressanta sevärdhet. Därefter checkar vi in på vårt hotell i Postojna och äter middag. Ca 18 mil.

Dag 8 Postojna – Istrien - Hemresa
Idag far vi åter ut på halvön Istrien. Vi ser någon av alla små mysiga badorter innan vi kommer till flygplatsen i Pula. Vårt direktflyg hem till Trollhättan – Vänersborgs flygplats går under eftermiddagen och lagom till Rapport sitter vi hemma i vår egen TV soffa igen! Ca 16 mil.