Alla kan äta julbord - Kajskjul 8

Alla kan äta julbord. En julbordsföreställning med Lotta Lundgren och Erik Haag på Kajskjul 8

Vore det inte för julbordet skulle julafton bara vara en dag i december, utan julbord bleve det helt enkelt ingen jul i Sverige. Ändå vet försvinnande få av oss hur man äter julbord efter konstens alla regler, vad julbordets rätter representerar och hur de hamnat där.

Återigen är det dags för Lotta Lundgren och hennes julbordspartner Erik Haag att utbilda oss i den svenska mattraditionens historia, den här gången de senaste tusen åren av julbordsarkeologi. Det är en blandning av guidad julbordsvisning, gruppterapi, föreläsning och underhållning där du lotsas hela vägen från startsill till julgrötsmål. Och allt där emellan, med tillhörande drycker och alltid med en koppling till historien och med en kombination av bordsservering och buffé, allt efter vad som serveras.

"Alla kan äta julbord" garanterar ett gammeldags, vällagat och petigt komponerat julbord. Helt utan moderna nytolkningar, aktuella trender, allmän utfyllnad, barnvänliga kompromisser och vegetariska alternativ. Samtidigt på ett annorlunda, väldigt gott och mycket underhållande sätt.

Om Lotta Lundgren & Erik Haag
Lotta Lundgren och Erik Haag har roat oss i flera år med sina resor genom historiens dukade bord. Första gången de arbetade tillsammans var när de ledde programmet "Landet brunsås" i SVT 2010 tillsammans med Henrik Schyffert där de tog upp historiska och kulturella aspekter av mat och matlagning. Lotta och Erik hyllades i media och vann Årets livsstilsprogram med Historieätarna på Kristallen-galan 2013. Duon ledde även Julkalendern " Tusen år till julafton" 2015, som snittade på 2,3 miljoner tittare om dagen.

Efter att Lotta Lundgren lämnade en framgångsrik karriär i reklambranschen har hon arbetat med mat. Hennes kokbok "Om jag var din hemmafru" följdes av matlagningsboken "Tio lektioner i matlagning". Hon också nyligen lett SVT-serien "På jakt med Lotta och Leif" tillsammans med Leif GW Persson.

Erik Haag är författare, regissör, producent och programledare. Han slog igenom som en del av Hassan-gänget på 90-talet och därefter följde en rad tv-produktioner. Han har bland annat varit programledare för "Melodifestivalen", "Roast på Berns" och "Knesset" och skrivit TV-succéer som "Pappas pengar" och "℅ Segemyhr".

Status: