Jokkmokks marknad

Jokkmokks vintermarknad är en tradition sedan mer än 400 år tillbaka. Idag består den av mycket mer än bara marknadsstånd. Gå på utställning eller åk skoter- & hundspann. De modiga träffas på Tavastisjön för renrace! Under resan besöker vi även Kiruna som präglas av stadsflytten. I Jukkasjärvi ser vi Ishotellet och vi passar också på att äta lunch i en kåta under tiden vår samiska värd underhåller med skrönor och historior om samekulturen. Vi kör den vackra vägen genom inlandet förbi bla Östersund, Wilhelmina och Storuman. När är vi vänder söderut följer vi Östersjökusten från Luleå mot Gävle.
Följ med genom vackra Sverige i vinterskrud.

Pris:
6 990:-
Dagar:6
Bussresa – 5 övernattningar med del i dubbelrum, 5 frukost, 4 middagar och en lunch i samisk kåta, besök Jukkasjärvi kyrka, visning ICEHOTEL och reseledarservice.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Östersund
Vi startar tidigt på morgonen från respektive hemort.  Vid lunchtid har vi nått Mora där vi äter lunch på egen hand. Framåt kvällen har vi kommit till Östersund där vi checkar in på Clarion Hotel Grand . Middag på vårt hotell. Ca 72 mil.

Dag 2 Östersund – Gällivare
Efter frukost sätter vi oss tillrätta i vår bekväma buss och fortsätter resan norrut. Färden går förbi Vilhemina, Storuman och Sorsele. Strax innan Jokkmokk passerar vi Polcirkeln och kommer sedan fram till Gällivare där vi blir väl mottagna på Scandic hotel. På kvällen serveras middag på hotellet. Ca 70 mil.

Dag 3  Gällivare -  Kiruna - Ishotellet - Gällivare
Idag åker vi vidare norrut mot Kiruna. Här får vi tid att titta på staden. Passa på att vandra ner till kyrkan som av många anses som Sveriges vackraste. Vi far därefter till Jukkasjärvi och Nutti Sámi Siida´s fina kåta. Här kommer vi få samiska skrönor serverade tillsammans med Souvas som är saltat och rökt renkött. Till detta får vi glödkaka, lingonsylt, lingondryck och kaffe. Efter den fantastiska lunchen i den samiska kåtan tittar vi på den gamla kyrkan med sin berömda altartavla av Bror Hjorth. Sedan far vi till Ishotellet. Vår guide visar oss hotellet som är byggt av is och snö på Torne älvs strandkant. Här ryms en stor samling av hotellrum, många rikt utsmyckade av olika konstnärer. Speciellt skall man titta på Isbaren och Iskyrkan. Vi får en rundtur genom anläggningen och också tid att titta på egen hand. Ishotellet är byggt av snö och is och varje år är det ett nytt bygge. Men det är "bara" hotellrum, en bar och kyrkan som är byggt av Is. Runt Ishotellet ligger det flera vanliga träbyggnader som innehåller restaurang, toaletter, reception och souvenirshop. Innan vi samlas åter i bussen kan man passa på att köpa något i shoppen. Efteråt återvänder vi till Gällivare där man har lite tid att titta på staden. Middagen i kväll äter vi på egen hand på någon av Gällivares restauranger. Ca 26 mil.

Dag 4 Gällivare-Jokkmokk – Boden
Efter frukost reser vi mot Jokkmokk som vi når lagom till marknaden öppnar 10:00. Här finner du drygt 500 marknadsstånd med mat, hantverk, kläder, skinnprodukter och mycket mer. Upplev marknadsstämningen! Här är ett måste att besöka renracet nere på Talvatissjön eller köpa någon samisk specialitet. Vid 16:00 reser vi vidare med bagaget fyllt av minnen, korvar och ett och annat renskinn till Boden där vi blir väl mottagna på Hotell Bodenisa. På kvällen serveras middag på hotellet. Ca 24 mil.

Dag 5 Boden-Sundsvall
Efter frukost sätter vi oss tillrätta i bussen och fortsätter söderut. Under dagen passerar vi förbi och genom namnkunniga, norrländska städer och byar. Vad sägs om Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå för att nämna några. Vi stannar på lämpligt ställe för lunch. Vi kör vidare över Höga kusten bron och stannar på rastplatsen. Härifrån tar man de bästa bilderna på denna vackra bro. Framåt kvällen rullar vi in i Sundsvall. Här väntar middag och sköna sängar. Ca 55 mil.

Dag 6 Sundsvall-Hemorten
Idag skall vi köra den sista etappen hemåt. I Gävle stannar vi för bensträckare innan vi fortsätter mot Brändåsen där vi kan passa på att äta lunch. Med bagaget fullt av minnen och inköp når vi under eftermiddagen/kvällen våra respektive hemorter. Ca 70 mil.

 

 

 

Allt detta ingår

  • Bussresa
  • 5 övernattningar på hotell med del i dubbelrum (enkelrumstillägg 1 990,-)
  • 5 frukostar
  • 4 middagar
  • 1 lunch i samisk kåta
  • Besök i Jukkasjärvi kyrka
  • Visning av Ishotellet
  • Reseledarservice

Hotell

Jokkmokk

Östersund Clarion Hotel Grand**** Perfekt beläget lyxhotell i ändan av gågatan! På hotellet finns liten relaxavdelning med bastu och pool. Gratis WFi på hotellet. Gällivare Scandic Hotel*** Beläget i Gällivares centrum. På hotellet finns gratis tillgång till bastu, inomhuspool och WiFi. Rummen har modern inredning, en platt-TV och en sittgrupp. Badrockar, strykjärn, badprodukter och vattenkokare går att hämta fr&ari...

Avgångar & priser

Avresa Avreseort Destination Lediga platser Från pris
30/1 Se alla Jokkmokks marknad med Ishotellet > 6 6 990:- BokaMer information