En resa i Sapmi - Samernas land

För 2 000 år sedan skrev romaren Tacitus för första gången om ett folk i norr som han kallade fenni. Men samernas historia går tillbaka mycket längre än så, arkeologiska fynd gör att historien ständigt får skrivas om. Samernas historia berättar också om statsmakternas kolonisation, överhetens förtryck och samernas motstånd. Följ med på en resa med fantastiska naturupplevelser, till Sapmi – samernas land!

 

 

Status:

Dagsprogram Sapmi

Dag 1 Hemorten - Gävle
Vi åker norrut på bra vägar till Gävle där vi stannar för middag och övernattning på Clarion Hotel Winn.

Dag 2 Gävle - Umeå
Vi startar efter frukost på morgonen och färdas norrut längs norrlandskusten. Vackra vyer passerar vårt bussfönster när vi åker förbi Höga kusten, Härnösand och vidare genom delar av Ådalen med Höga Kustenbron och Örnsköldsvik mot dagens etappmål Umeå där vi checkar in och äter middag på First Hotel Dragonen.

Dag 3 Umeå - Arjeplog
Efter god frukost fortsätter vi färden norrut och i Skellefteå lämnar vi kusten och beger oss in i ”guldriket” via Boliden och vi kommer snart till Örträsk. Här väntar en intressant stund – där vi får berättat och se en film om världens längsta linbana. Här äter vi även lunch. Den byggdes när andra världskriget rasade som värst, under den kallaste vintern i mannaminne. Så går färden vidare norrut via Arvidsjaur och framåt kvällen kommer vi till Arjeplog där vi tar in på Hotel Kraja. Efter en stunds avkoppling samlas vi till gemensam middag.

Dag 4 Arjeplog
Frukost inleder vår dag och sedan ska vi ägna dagen åt Arjeplog med omgivningar. Vi intar våra platser i bussen och beger oss till berget Galtispuoda ca 11 kilometer från centrum. Här erbjuds man en fantastisk mångmilautsikt och från toppen ser man både sjöar och älvar som omger Arjeplog. Vid klart väder kan man se de fyra grannkommunerna; Sorsele, Jokkmokk, Arvidsjaur och Saltdal kommun i Norge. Nu beger vi oss drygt 4 mil söderut för att göra ett besök på Båtsuoj Samecenter. Här får vi ta del av samernas seder och bruk och lära oss allt om renarnas praktiska betydelse. Här kan vi lyssna till knäppet av renens klövar och ljudet av skällrenens bjällra. Vi tar sedan en kort promenad ner till kåtorna vid sjön där vi serveras dagens lunch. Här sitter vi på renskinn runt den varma sprakande elden. Vi återvänder till Arjeplog för att göra ett besök vid Silvermuséet. Den världsberömde lappmarksdoktorn Einar Wallqvist grundade museet, berömt för sina unika samlingar av samiskt silver. Här träffar vi en guide som tar oss med på en resa tillbaka i tiden. På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.

Dag 5 Arjeplog - Polcirkeln - Mo I Rana - Vilhelmina
Denna dag inleder vi med tidig frukost. Vi har en lång dags färd framför oss och vi kommer få se fantastiska naturupplevelser. Färden går norrut längs Silvervägen, en gammal historisk färdväg, som har fått sitt namn av silvertransporterna från Nasafjällsgruvan vid norska gränsen på 1600-talet. Leden passerade de storslagna sjösystemen vid Arjeplog, förbi Arvidsjaur och vidare till utskeppningshamnen i Skellefteå. I trakterna av Vuoggatjålme passerar vi Polcirkeln och snart passerar vi gränsen mot Norge. Vi åker längs Löndsdalen och Dunderlandsdalen och i trakterna av Stödi passerar vi ånyo Polcirkeln och kommer fram till Mo i Rana. Här stannar vi till för att inta en lite senare lunch. Så beger vi oss åter mot Sverige och åker nu längs Blå Vägen som går längs den utbyggda Umeälven. Via bl a Tärnaby & Storuman kommer vi så framåt kvällen fram till dagens etappmål, Vilhelmina. Vårt Hotell Wilhelmina ligger vackert vid Volgasjön och vi har en storslagen utsikt över både sjön och Blaikfjället från restaurangen där vi tillsammans äter en god middag.

Dag 6 Vilhelmina - Vildmarksvägen - Östersund
Efter frukost åker vi nu längs Malgomajsjön och vi gör ett fotostopp vid Trappstegsforsarna. Via Saxnäs åker vi mot Fatmomakkes kyrkby. Det är sedan 1700-talet samernas samlingsplats och så är det även i dag. Platsen har haft, och har fortfarande stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland. Samer och nybyggare har haft skilda byggnadstraditioner, vilket avspeglar sig i Fatmomakke. Här möter oss en guide som berättar om allehanda ting och därefter serveras vi äkta kokkaffe med smörgås i Lapp-Lisas bönekåta. Bönekåtan byggdes 1947 och bekostades av Anna-Lisa Öst, mer känd som Lapp-Lisa. Så åker vi via Klimpfjäll vidare längs Vildmarksvägen och upp på Stekenjokkplatån. Här uppe på den trädlösa och milsvida fjällheden flyter de båda åarna Gavostjukke och Saxån fram. Har man tur kan man se både kungsörn och fjällräv. Färden går vidare via Stora Blåsjön och mot Gäddede. Här stannar vi och intar vår lunch på restaurang Pilgrim.
Framåt kvällen kommer vi till Jämtlands ”huvudstad” Östersund. Vi tilldelas våra rum på centralt belägna Clarion Hotel Grand och sedan är det dags för vår sista gemensamma middag.

Dag 7 Östersund - Hemorten
Vår hemresedag inleds med frukost innan det är dags att sätta kurs mot hemorten. Vi passerar Sveg och Mora innan vi når Vansbro där vi stannar för lunch för de som vill. Framåt kvällen är vi hemma med många fina minnen från underbar natur, intressanta besök och nyvunnen kunskap om samernas kultur.

Allt detta ingår

  • Bussresa
  • 6 nätter på hotell med del i dubbelrum (enkelrumstillägg 1 490,-)
  • 6 frukostar
  • 6 middagar
  • 4 luncher
  • 1 kaffe och smörgås
  • Guidad visning av Båtsuoj Skogsamecenter
  • Besök på silvermuseet i Arjeplog
  • Guidad visning av Fatmomakke
  • Reseledarservice

Hotell

Sapmi - hotell

****
Gävle Clarion Hotel Winn**** Hotellet ligger mitt i hjärtat av Gävle. Här finns restaurang, bar och cocktaillounge. Hotellet har också en relaxavdelning med och pool och gym. Gratis Wi-Fi. Umeå First Hotel Dragonen*** Beläget i centrala Umeå. Här erbjuds ljusa rum med gratis WiFi. Bastu- och relaxavdelning. Hårtork på rummen. Arjeplog Hotell Kraja**** Kraja ligger vid sjön Hornavan, endast 1 km från centrala Arjeplog. H&...