Skip to main content

Glasriket Kosta

I Wilhelm Mobergs fotspår

En resa i historiens spår till Småland. Vi bor i Kosta som är rikt på historia. Glasbruket startades 1742 och är ett av Sveriges äldsta glasbruk. Vi bor på Kosta Lodge i de bekväma 2 bädds-stugorna eller i enkelrum på lodgen. Shoppar gör vi i den fina Outlet-butiken där vi finner fina fynd från bland annat New Wawe. Under resan besöker vi också Utvandrarbygderna, äter Hyttsill och får uppleva glasblåsning innan vi åter vänder hemåt.

Inkluderat i resan
 • Bussresa
 • Del i dubbelrum inkl frukost
 • 2 luncher
 • 1 hyttsill
 • Rundvandring med guide på Kosta glasbruk och Art Gallery
 • Rundtur i Wilhelm Mobergs fotspår

Dagsprogram

 • Dag 1: Mot Småland

  Vi reser söderut från Trestad via Vårgårda och Alingsås. I Värnamo stannar vi för fika för de som önskar. När vi kommer till Kosta börjar vi vistelsen med en guidad tur av Kosta Glasbruk och Kosta Art Gallery. Sedan har vi tid i den fina Outleten och alla butiker runt omkring som har ett sort utbud. Färdigshoppade och klara kör vi den korta biten till vår lodge, De som vill kan ta en sväng i den uppvärmda poolen innan vi drar på middag. I kväll blir det klassikern Hyttsill där vi bland annat serveras, saltsill, isterband, stekt fläsk & bakad potatis. Efteråt serveras vi äkta småländsk ostkaka med grädde, kaffe och lite underhållning! Åter med vår buss till hotellet.

  Mot Småland
 • Dag 2: I utvandrarnas spår

  Efter frukost möter vår guide upp oss och tar oss ut på historiska äventyr i Wilhem Mobergs utvandrarspår. Vi får se många minnen från denna tid då ca 1 miljon människor lämnade Sverige för ett annat land med förhoppningen om ett bättre liv. Några av platserna som besöks är Kristinas födelseort, Duvemåla samt Korpamoen som i filmatiseringen med Max von Sydow och Liv Ullman, var parets bostad. Vi återvänder till Kosta, släpper av vår guide och går in på Kosta Boda Art hotel och äter en lyxig lunchbuffé innan vi börjar resan åter mot våra hemorter. Under vägen hem stannar vi för fika för de som önskar.

  I utvandrarnas spår

Avreseorter och tider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst Anslutningstillägg
Uddevalla Museet Kampenhof 06:00 19:15 0:-
Vänersborg Parallellgatan 14 06:30 18:45 0:-
Trollhättan Resecentrum HPL 14-15 06:45 18:30 0:-
Vårgårda Järnvägstationen 07:40 17:50 0:-
Alingsås Göteborgsvägen 7 Pendelparkeringen 08:00 17:30 0:-
Borås Järnvägstationen Under centralbron 08:30 17:00 0:-

Vi reseverar oss rätten att ändra tiderna. De avgångstider som upplyses på er bokningsbekräftelse gäller.

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
6/9-2022 tisdagI Mobergs fotspår i Utvandrarbygd & Kosta Glasbruk
Webbpris - rabatt dras av i bokningen per person: 50:-
> 62 390:-Boka

Mer information

Nedan kan du läsa de vanligaste frågorna vi får och svaren på dessa. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, kontakta oss genom att skicka ett mail till info@resemakarn.nu eller ring till oss på 0521-69535.

 • Kan man boka plats i bussen?

  Man kan reservera plats i bussen. Reservationen gäller för hela resan från Göteborg. Om resan går norrut, gäller den från sista påstigningsplatsen. Priset för platsbokning framgår av bokningsmotorn. Vid fullbelagd buss tilldelar vi dig en sittplats vid avresan för att större sällskap skall få sitta tillsammans på resor 4 dagar eller längre. Det är viktigt att vi vid bokningstillfället blir informerade om att Ni reser tillsammans med andra. Vi har ofta väldigt små möjligheter att ändra din plats vid påstigning.

  Platsbokning är inte möjligt till Kroatien och Spanien. Du kan däremot önska en plats till de resmålen.

 • Måste jag ha pass med mig?

  För alla resor utanför Norden måste du ha pass med dig. För resor inom Norden behövs bara en legitimitation.

  Om du inte har pass med dig kan du avisas från resan och får själv bekosta hemtransport. Passet skall vara giltligt och oskadat.

 • Resa i Corona tid - Covidbevis

  Idagsläget krävs att man har ett sk Covidbevis med sig för att kunna resa och gå in på restauranger utomlands. Beviset får man efter genomgången Covid-sjukdom eller efter att ha tagit två vaccinsprutor. Den andra dosen får dock inte ligga längre än 270 dagar tillbaka i tiden. Har man covidbevis med sig så är det inga problem att resa igen. Tänk på att Covidsbeviset skall vara möjligt att visas fortlöpande under resan och även när man inte har mottagning på sin telefon. Ett bra tips är att ha beviset utskrivet eller sparat i telefonen så du kan visa det även utan mottagning.

  EU:s digitala Covidbevis (tidigare Gröna bevis eller Corona Pass) är en kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Covidbevis är under en övergångsperiod ett måste för resor inom Europa. Covidbevis behövs ej för resor inom Svergie eller med Stena Line till Fredrikshamn. 

  Här är de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

  Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.

  1. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se .
  2. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  3. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

  Det tar ett antal dagar (högst sju dagar) efter vaccinering innan du kan hämta ut ditt vaccinationsbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret.

  Beviset kan behöva visas vid flertal tillfällen under din resa. Ett tips är att ha det utskrivet eller sparat i telefonen så att dsu kan få fram det utan uppkoppling.

  Många länder kräver idag munskydd om man vistas inomhus i offentliga miljöer. Ta med munskydd på resan också.