Skip to main content

Att resa i Coronatid

Just nu talas det mycket om coronaviruset (covid-19) och många har självklart frågor inför bokade resor. Nedan redogör vi för de vanligaste. Vi på ReseMakar´n tar alltid våra resenärers säkerhet på största allvar och följer alltid rekommendationer från myndigheter. Därför genomför vi inte resor till områden som där UD avråder från resa vid tidpunkten för avresa.

Vågar jag boka en resa idag?
Självklart! I skrivandets stund så börjar samhällen runt om i Europa så smått återgå till det normala och vi har börjat köra våra resor igen. Om läget åter ändras och Europa stänger igen, så ställer vi in resan och återbetalar inbetalda pengar.

Kommer min resa att bli av?
Vår målsättning är att köra planerade resor. Men läget kan förändras på resmålen. Utrikesdepartementet är den myndighet som avgör vart det är säkert att resa. Om UD avråder från resor till någon region dit vi har resor kommer vi att ställa in den planerade resan. Om vi ställer in en resa kontaktar vi inbokade resenärer och ser över möjligheten att boka om till senare avresa, vill man inte det så återbetalas hela resans pris. Har du en resa inbokad om flera månader till ett område som idag avråds för resa så kommer vi närmare avresan (ca 14 dagar före) återkomma om resan ställs in. 

Hur går bussresan till just nu?
Vi har plockat ur stolar ur de bussarna som vi använder för tillfället. En buss som i normalutförande tar 61 gäster tar nu 46 gäster. Detta gör att vi per autoamtik håller de avstånd som folkhälsomyndigheten föreskriver. Resenärer som reser själva och bor i enkelrum får eget dubbelsäte i bussen. Pga detta så är enkelrumstilläggen höjda på resor till tex Rsotock och Lübeck. Reser man 2 personer tillsammans men bor i varsitt rum och vill dela dubbelsäte, kan man kontakta oss så rabatterar vi den del av enkelrumstillägget som utgörs av tomplats-tillägget. 

Hur ser det ut på resmålen?
Läget och reglerna förändras med tiden. I många länder krävs munskydd vid besök i butiker och inomhus på allmäna platser. Så medtag sådant. I övrigt informerar vi veckan före om det är något man behöver känna till kring sin resa om det blir några speciella arrangemang.

Jag har en planerad resa som jag vill åka på. Vad skall jag tänka på?
Det är egentligen ingen skillnad nu mot hur det brukar vara, Vi rekommenderar alltid att du har en bra reseförsäkring, kolla din hemförsäkring, kanske skaffa en  reseförsäkring. Kolla vilka villkor som gäller vid en ev olycka och om sjukdom skulle uppstå. I övrigt gäller samma råd på resa som hemma, var noga med handhygienen.

Jag vill avboka min resa, vad gäller? 
Vi följer de regler om avbokning som Konsumentverket tillsammans med reseindustrin satt samman. En resa bokad hos ReseMakar´n skyddas av paketreselagen. Det innebär att vi följer myndigheters beslut och agerar efter dessa. Avbokning av resa kan endast göras under vårt kontors öppettider. I samband med avbokning tas avgifter ut i enlighet med paketreselagen. En resa som avbokas före UD avråder från resa under den perioden din resa är planerad följer resevilkoren kring avbokning och avbokningen är förenad med kostnader.

Sök resa