Skip to main content

Rule Britannia - England & Wales

England eller kanske hellre Storbritannien är för många ganska outforskat när det kommer till områden utanför London. Vi kör en resa med mina engelska favoriter. Underbara fiskebyn Whitby, den härliga vackra staden York med sin långa ringmur och det alldeles underbara landskapet i Yorkshiredales runt knuten. I Liverpool möts vi av en pulserande storstad med shopping, Beatles-minnen och mycket nöjen. Vi måste självklart också njuta av hissnande landskap i Wales högalpina terräng och förtrollande små byar i Cotswold. Vi avslutar med collegeromantik i Oxford. Helt enkelt en resa i temat Rule Britannia!
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • Dag 1: Mot Bremen!

  Vi reser på morgonen från våra hemorter med vår bekväma buss. Vi stannar på Björkängs Vägkrog utanför Varberg för fika för de som önskar. Vi fortsätter sedan till färjorna mellan Helsingborg – Helsingör (20 min) och mellan Rödby – Puttgarden (45 min). Incheckning och middag på vårt hotell i Bremen på kvällen. Ca 75 mil

  Mot Bremen!
 • Dag 2: Mot England!

  Efter frukost far vi vidare. Vi passerar den holländska gränsen och far över Nordsjövallen. Väl i Amsterdam tar vi DFDS färja från Amsterdam till Newcastle. Vi övernattar i bekväma insideshytter med golvstående sängar och äter en god middag ombord. 

  Mot England!
 • Dag 3: Whitby - Fish and Chips så klart!

  Vi ankommer Newcastle på morgonen och kör iland. Nu skall vi göra en tur ”Rule Britannia! Vår tur börjar med att vi kör till den charmerande fiskebyn Whitby. Vi får tid att ströva längs den härliga hamnkanalen, passa på att njut av världens bästa Fish & Chips som Whitby är berömt för. Här får vi gott om tid och den spänstige kanske tar trappan upp till den gamla ruinen som vakar över hamnen. Efteråt beger vi oss mot den gamla vikingastaden York. Vi checkar in på centralt hotell för två nätter och får middag på kvällen. De som vill kanske hänger med på en pubrunda efter maten! Ca 20 mil.

  Whitby - Fish and Chips så klart!
 • Dag 4: York - Vikingarnas stad & lite Harry Potter

  Efter resans första Engelska frukost kommer vår lokala guide och möter oss för en rundtur i York. Självklart får vi se ”The Shambles” - de mest genuina kvarteren i centrum med gamla, sneda och vinda hus. Vi ser den stora katedralen och mycket mer under vår intressanta tur. Vi slutar lagom till lunch som man kan njuta på någon av alla pubar och restauranger som finns i centrum. Eftermiddagen kan man spendera på museum om man vill. Dels finns det intressanta Vikingamuseet som beskriver vikingatiden i York eller varför inte titta på det imponerande tågmuseet där gamla vackra ånglok visas upp. Bland annat finns det legendariska loket ”Flying Scotsman” där. Kvällen är fri och vi har ingen gemensam middag ikväll utan vi kan fortsätta leva loppan i York!

  York - Vikingarnas stad & lite Harry Potter
 • Dag 5: Yorkshiredales, stenmurar och vackra vyer

  Efter frukost reser vi in i vackra nationalparken Yorkshire Dales. Vi följer stenmurar, höga häckar och får vackra vyer på resan mot Hawes där vi tar fri tid för lunch. Sedan besöker vi mejeriet och får provsmaka och köpa goda ostar. Färden fortsätter mot Ribblehead Viaduct som byggdes på slutet av 1800 talet. Viadukten används än idag för tågtrafiken på Settle-Carlisle linjen. Färden fortsätter mot Beatles födelsestad Liverpool där vi checkar in på centrala Jurys Inn för två nätter. På kvällen har vi en gemensam middag på stan, kanske någon hänger med på legendariska Beatlesbaren The Cavern Club som var bandets lokala scen. Ca 26 mil.

  Yorkshiredales, stenmurar och vackra vyer
 • Dag 6: Liverpool - Välkommen till Beatles hemstad

  Efter frukost börjar vi vår stadsrundtur med vår lokala guide. Vi ser många sevärdheter från Beatles-tiden och även några äldre och självklart kommer vi köra förbi någon av stadens två fotbollslags hemma arenor. Efter rundturen ser vi på museet the Beatles Story Experience. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna upptåg. Staden har ett fint museum över varvsepoken och stadens historia. Ofta finns det någon annan utställning som är tillfällig. Entrén är gratis! Om du vill shoppa finner du ditt lystmäte här. Alla stora kedjor och massor av mindre affärer är representerade i centrum längs de trevliga gågatorna. När lusten faller på smiter man in i området The Cavern med alla barer och livemusik som finns där. Ingen gemensam middag i kväll.

  Liverpool - Välkommen till Beatles hemstad
 • Dag 7: Vackra Wales med Snowdonia

  Avresa efter frukost till James Pringle Weavers i den walesiska byn med det smidiga namnet Llanfairpwllgwyngyll, som är ett av världens längsta ortsnamn. Efter besöket på fabriksförsäljningen av bla tröjor fortsätter vi till den befästa staden Caernafon. Borgen i centrum utgjorde scenen för den första engelske kronprinsen att bli krönt till prins av Wales år 1301. Denna kröning var avsedd att poängtera att Wales numer lydde under den engelske kungen. Sedan dess har varje prins av Wales krönts här. Den senaste var kronprins Charles. Om man vill har vi tid att besöka borgen och också äta lunch. Vi är i Wales och självklart skall vi njuta av den storslagna naturen. Vi kör över det otroligt vackra Pen-Y passet i Snowdonia nationalpark. Via Betws-Y-Cod och vackra akvedukten Pontcysyllte kommer vi till hotellet i Telford. Här på kvällen blir vi serverade en engelsk söndagsklassiker, Sunday Rost. Inte långt från hotellet ligger Ironbridge där Englands industriella revolution startade. Efter middagen på hotellet kan man ta en kvällspromenad dit och beundra den historiska platsen med sin fina järnbro. Ca 42 mil

  Vackra Wales med Snowdonia
 • Dag 8: Cotswold - mitt i den engelska drömmen

  Idag skall vi bese det underbara naturområdet Cotswold berömt för sina små fina byar med stenhus. Men vi börjar med William Shakespeares födelsestad Stratford-Upon-Avon. Här får vi tid att vandra runt i den mysiga byn, kanske fika något eller bara njuta av floden Avon som sakta flyter genom centrum. Efteråt fortsätter vi genom Chipping Camden som ståtar med vackra stenhus och härliga planteringar. Byn anses som en av de finaste Cotswoldsbyarna, om möjligt gör vi ett fotostopp. Vi fortsätter vidare mot nästa vackra Cotswoldsby, Broadway, här gör vi ett längre stopp för lunch och tid för att njuta av Cotswold. Efter pausen reser vi via byn Bibury som har en länga med stenhus som återfinns i alla brittiska pass. I Oxford checkar vi in på vårt hotell och äter middag. Ca 28 mil

  Cotswold - mitt i den engelska drömmen
 • Dag 9: Universiteternas stad Oxford

  Vi börjar dagen med att titta på Oxford med lokalguide. Under rundturen ser vi Christ Church college. Skolan grundades av Henrik VIII av England 1546. Efter lunch 14:00 far vi mot Dover och checkar in för båtresa över till Frankrike. Vi kommer till hotellet sent och middagen idag äter vi på egen hand ombord på färjan. Ca 23 mil

  Universiteternas stad Oxford
 • Dag 10: Från Frankrike genom Belgien och Holland till Bremen

  Frukost och avresa norrut. Vi tar vägen genom Belgien och Holland. Framåt kvällen når vi vårt hotell i utkanten av Bremen. Middag och incheckning. Ca 64 mil

  Från Frankrike genom Belgien och Holland till Bremen
 • Dag 11: Idag kör vi hem igen!

  Frukost och fortsatt resa norrut. Vi passerar förbi Hamburg och Lübeck innan vi når färjan mot Danmark. I Helsingör tar vi nästa färja som kommer ta oss hem till Sverige igen. Fikastopp gör vi traditionsenligt på Björkängs vägkrog. Vi är åter i Göteborg där anslutningsbussar väntar för fortsatt färd till våra respektive hemorter. Ca 70 mil

  Idag kör vi hem igen!

Karta

Boende

Rule Britannia
Bremen Atlantic Hotel Universeum**** Fint hotell i utkanten av Bremen. DFDS Färja Amsterdam - Newcastle, utsideshytter med golvstående sängar York Staycity Aparthotels York**** Central beläget hotell...

Mer information

Nedan kan du läsa de vanligaste frågorna vi får och svaren på dessa. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, kontakta oss genom att skicka ett mail till info@resemakarn.nu eller ring till oss på 0521-69535.

 • Kan man boka plats i bussen?

  Man kan reservera plats i bussen. Reservationen gäller för hela resan från Göteborg. Om resan går norrut, gäller den från sista påstigningsplatsen. Priset för platsbokning framgår av bokningsmotorn. Vid fullbelagd buss tilldelar vi dig en sittplats vid avresan för att större sällskap skall få sitta tillsammans på resor 4 dagar eller längre. Det är viktigt att vi vid bokningstillfället blir informerade om att Ni reser tillsammans med andra. Vi har ofta väldigt små möjligheter att ändra din plats vid påstigning.

  Platsbokning är inte möjligt till Kroatien och Spanien. Du kan däremot önska en plats till de resmålen.

 • Måste jag ha pass med mig?

  För alla resor utanför Norden måste du ha pass med dig. För resor inom Norden behövs bara en legitimitation.

  Om du inte har pass med dig kan du avisas från resan och får själv bekosta hemtransport. Passet skall vara giltligt och oskadat.

 • Covidbevis (Gröna beviset eller Corona pass)

  EU:s digitala Covidbevis (tidigare Gröna bevis eller Corona Pass) är en kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Covidbevis är under en övergångsperiod ett måste för resor inom Europa. Covidbevis behövs ej för resor inom Svergie eller till Fredrikshamn med Stena Line.

  Här är de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

  Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.

  1. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar 1 juli).
  2. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  3. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

  Det tar ett antal dagar (högst sju dagar) efter vaccinering innan du kan hämta ut ditt vaccinationsbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret.