Skip to main content

Sommar på Nordkalotten

Det här är en riktig ”bucket-list-resa” där vi gör en fantastisk tur runt Nordkalotten, passerar polcirkeln och besöker tre länder. Vi får uppleva den vackra svenska norrländska naturen och tar oss genom finska Lappland och hälsar på Tomten. Dessutom kryssar vi med klassiska Hurtigruten i den arktiska arkipelagen och reser på Inlandsbanans räls. Utöver detta får vi en stor dos av lokala kulturupplevelser och historiska besöksmål.

Inkluderat i resan
 • Bussresa
 • 8 nätter på hotell med frukost
 • 1 natt på Hurtigruten
 • 9 middagar
 • Bussutflykt till Nordkap med frukost
 • Guidad tur i Tromsö
 • Besök i Ishavskatedralen
 • Tågresa med Inlandsbanan
 • Reseledarservice

  Dagsprogram

  • Dag 1: Hemorten till Sundsvall

   Under förmiddagen kör vi norrut, vi passerar Arboga, Västerås, Gävle och Hudiksvall innan vi slår halt i Sundsvall på fina Clarion hotel Sundsvall. Ca 70 mil

   Hemorten till Sundsvall
  • Dag 2: Sundsvall till Haparanda

   Idag följer vi norrlandskusten mot Haparanda. Vi passerar över Höga Kusten bron där vi gör en paus för att njuta av den häftiga utsikten. I Umeå stannar vi en stund i centrum för lunch på egen hand. Efteråt passerar vi förbi Skellefteå, Piteå och Luleå innan vi når fina Haparanda Stadshotell som väntar med middag och nybäddade sängar. Ca 66 mil

   Sundsvall till Haparanda
  • Dag 3: Haparanda till Kirkenes

   Efter frukost går vår resa vidare norröver och vi åker mot Rovaniemi. Väl framme i Lapplands okrönta huvudstad kan vi hoppa över polcirkeln och framför allt hälsa på hos Tomten. Här finns gott om souvenirbutiker så kanske kommer det en polcirkelsouvenir med hem!
   Färden fortsätter sedan genom den finska lappländska vildmarken norrut. På vår väg via Sodankylä, Saariselkä och Enare får vi bl.a. uppleva ett lågfjällsområde med fantastisk natur och vi passerar samiska hembygder innan nästa gräns korsas, den mot Norge. Vi når Kirkenes på kvällen. Incheckning och gemensam middag. Ca 65 mil

   Haparanda till Kirkenes
  • Dag 4: Med Hurtigruten söderut

   Innan vi äntrar Hurtigrutens fartyg och vänder söderut har vi en förmiddag i arktiska Kirkenes, staden med en spännande gränslandshistoria. Hurtigruten avgår strax efter lunch och under eftermiddagen stannar vi till i bl.a. Vardö, hamnen med den stjärnformade fästningen som byggdes 1737. Under kvällen passeras Båtsfjord och Berlevåg och har vi tur kan vi i midnattssolsljuset skymta både Tanahorn och Kjölnes fyr blinka över Barents hav.

   Med Hurtigruten söderut
  • Dag 5: Nordkap

   Under resans femte dag får vi verkligen chansen att uppleva den nordnorska kusten från relingen. I Honningsvåg lämnar vi Hurtigruten tillfälligtvis 06:30 för att göra en bussutflykt till Nordkap. Frukost äter vi i Nordkappshallen ”på toppen av Europa”. Efteråt kör bussen längs den majestätiska Porsangerfjorden och ca kl. 11.30 kliver vi ombord igen i Hammerfest, den nordligaste staden innan Longyearbyen på Svalbard tog över. Vi kryssar vidare med fjälltopparna som kuliss innan vi når Tromsö strax före midnatt. Här går vi av båten och promenerar ca 250 meter till Scandic Ishavshotell där vi checkar in och övernattar.

   Nordkap
  • Dag 6: Tromsö

   Vi vaknar upp i Arktis huvudstad och börjar dagen med en guidad stadsrundtur där vi bl.a. besöker den välkända och mycket sevärda Ishavskatedralen. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och för kvällen kan vi rekommendera ett besök på Tromsös äldsta pub Ölhallen som drivs av Mack, världens nordligaste bryggeri.

  • Dag 7: Tromsö till Gällivare

   Efter frukost är det dags att styra kosan mot Sverige. På vägen mot Gällivare gör vi ett stopp i Karesuando, beläget vid Muonioälven på gränsen mot Finland. Här verkade väckelsepredikanten och botanikern Lars Levi Laestadius och hans pörte (hem) går att besöka. Vi passerar även Vittangi som ligger vackert där Torne och Vittangi älvar möts och kommer sedan till vårt hotell i Gällivare. Ca 47 mil.

  • Dag 8: Gällivare till Lycksele med Inlandsbanan

   Idag färdas vi på räls och njuter av en trivsam tågresa med den klassiska och välkända Inlandsbanan. Den bjuder på fina naturupplevelser, historiska platser, pittoreska samhällen och vacker kulturbygd med samiska inslag. Vi åker från Gällivare till Arvidsjaur och tåget gör bl.a. ett kortare stopp vid stationen som heter Geografiska polcirkeln. I Arvidsjaur kliver vi på vår buss igen och vi reser vidare mot Lycksele. Incheckning och middag. ca 15 mil buss + ca 25 mil Inlandsbanan.

   Gällivare till Lycksele med Inlandsbanan
  • Dag 9: Lycksele till Bollnäs

   Vi forsätter efter frukost söderut. Vi färdas i inlandet och passerar bland annat Åsele och Sollefteå innan vi kommer ut på E4 norr om Sundsvall. Vi stannar för middag och övernattning på Scandic Bollnäs. Ca 50 mil

  • Dag 10: Bollnäs till hemorten

   Efter frukost fortsätter vi hemåt. Vi tar vägen över Falun och Borlänge och kommer så småningom fram till Örebro. Nu är vi ganska snart hemma igen efter en fantastisk tur på Nordkalotten!

  Avreseorter och tider

  Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst Anslutningstillägg
  Göteborg Gamlestadens station Waterloogatan 05:30 20:30 0:-
  Uddevalla Museet Kampenhof 05:30 20:30 0:-
  Vänersborg Parallellgatan 14 - ReseMakar´n 06:00 19:40 0:-
  Trollhättan Resecentrum HPL 14-15 06:15 20:00 0:-
  Alingsås Göteborgsvägen 7 Pendelparkeringen 06:15 19:45 0:-
  Vårgårda Järnvägsstationen 06:35 19:10 0:-
  Vara Järnvägsstaionen 07:00 18:50 0:-
  Skara Busstation 07:25 18:30 0:-
  Mariestad Rattugglan 08:20 16:45 0:-

  Vi reseverar oss rätten att ändra tiderna. De avgångstider som upplyses på er bokningsbekräftelse gäller.

  Tillval och tillägg

  Rumsval och övrigt

  • Dubbelrum 0:-
  • Enkelrum 5 265:-
  • Avbeställningsskydd 923:-
  • Plasbokning i bussen 195:-

  Avgångar & priser

  AvresaDestinationLediga platserFrån pris
  8/7-2023 lördagSommar på Nordkalotten
  Webbpris - rabatt dras av i bokningen per person: 50:-
  Reseledare: Ingela
  > 618 450:-Boka

  Boende

  Nordkalotten runt
  Sundsvall Clarion Hotel**** Clarion Hotel Sundsvall - ett spektakulärt och elegant hotell precis intill Selångersån mitt i Sundsvalls stadskärna. Här hittar du en pool på taket, restaurang, bar och my...

  Mer information

  Nedan kan du läsa de vanligaste frågorna vi får och svaren på dessa. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, kontakta oss genom att skicka ett mail till info@resemakarn.nu eller ring till oss på 0521-69535.

  • Kan man boka plats i bussen?

   Man kan reservera plats i bussen. Reservationen gäller för hela resan från Göteborg. Om resan går norrut, gäller den från sista påstigningsplatsen. Priset för platsbokning framgår av bokningsmotorn. Vid fullbelagd buss tilldelar vi dig en sittplats vid avresan för att större sällskap skall få sitta tillsammans på resor 4 dagar eller längre. Det är viktigt att vi vid bokningstillfället blir informerade om att Ni reser tillsammans med andra. Vi har ofta väldigt små möjligheter att ändra din plats vid påstigning.

   Platsbokning är inte möjligt till Barnbussar, Kroatien och Spanien. Du kan däremot önska en plats till de resmålen.

  • Måste jag ha pass med mig?

   För alla resor utanför Norden men inom Europa måste du ha pass eller Nationellt id kort (utställt av polisen) med dig. För resor inom Norden behövs bara en legitimitation.

   Om du inte har pass med dig kan du avisas från resan och får själv bekosta hemtransport. Passet skall vara giltligt och oskadat.