Jubileumsresa Vin i Italien och Tyskland

En vinresa som tar oss från syd till nord, från Medelhav till Östersjö. Följ med oss genom Europa. Vi börjar resan med bekvämt flyg från Trollhättan till Kroatien. Där möter vår buss som tar oss genom vinlandskap i Italien och Tyskland hem till Sverige. Bussen har generöst bagage och vi möjlighet att handla en hel del av allt det goda som vi kommer att prova. Följ med på en härlig tur - från söder till norr - till vackra städer, betagande vyer och goda viner.

 

 

 

Status:

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Opatija
Vårt flyg avgår från Trollhättan – Vänersborgs flygplats vid lunchtid och vi landar i kroatiska Pula 2,5 timmar senare. Här möter vår bekväma buss för resa över Istrien till Opatija där vi checkar in på vårt hotell och får middag. Ca 20 mil.

Dag 2 Opatija – Bolzano
Vi lämnar Opatija på morgonen och far västerut. Vi stannar för att se Romeo och Julias stad Verona. Där kan vi se den berömda balkongen, amfiteatern från utsidan, Scalieri-gravarna, shoppinggatan och grönsakstorget. När vi sett Verona, och de som vill har ätit lunch, beger vi oss vidare till Bolzano som växte fram under medeltiden tack vare sin strategiska position för handel mellan nord och syd. Vi checkar in på vårt hotell och får middag på kvällen. Ca 48 mil.

Dag 3 Utflyktsdag i Sydtyrolen
Nordväst om Bolzano ligger Merano, en söt liten stad med stolta traditioner som kurort. Här finns inga storslagna monument eller konsthistoriska mästerverk, men stadskärnan är mycket gemytlig med sina arkader och parker. Vi stannar till och njuter av staden innan vi fortsätter in i dalen Val Venosta västerut, in nationalparken Parco Nazionale dello Stelvio. Mitt i detta naturskyddsområde, som fortsätter in i provinsen Trentino och regionen Lombardia, ligger det delvis glaciärtäckta Ortlermassivet som höjer sig 3.905 m över havet. Vi återvänder sedan till Bolzano och vårt hotell.

Dag 4 Utflyktsdag Alte Adige med vinprovning
Efter frukost har vi tid att titta på staden Bolzano vars charm ligger i mötet mellan den typiskt tyska och den italienska kulturen - som blir tydlig i stadsbilden. Lokaltypiska produkter som t ex snidat trä, ostar och viner hittar du i butikerna längs Via dei Portici. En titt i katedralen hinner du också med innan du kanske är nyfiken på "Ismannen Ötzi", den mumifierade mannen från ca 3.300 år f Kr, som 1991 hittades infrusen i en glaciär vid gränsen till Österrike. Under eftermiddagen tar vi vår buss ut på utflykt! Vi skall se vad området Alte Adige kan erbjuda när det gäller viner. Vi provar vin på två olika ställen och kan också handla med oss. Vi förvarar det i bussens generösa bagage tills vi kommer hem till Sverige. Vi återvänder till vårt hotell på kvällen.

Dag 5 Bolzano – Würzburg
Efter frukost beger vi oss norrut. Vi passerar över Brennerpasset och de vackra ”Europabroarna” innan vi kommer ner från Alperna vid Innsbruck. I München svänger vi in i och gör en snabb rundtur genom staden. Vi kommer till Würzburg där vi checkar in på vårt hotell och får middag. Ca 55 mil

Dag 6 Würzburg
Würzburg är nog den vackraste kombinationen av historia, kultur och vin du kan tänka dig. Residens- och universitetsstaden, som breder ut sig på båda sidor av floden Main, har inte bara en livlig atmosfär och älskvärd charm den är också känd som centrum för de frankiska vinodlingarna och för sina ovanliga sevärdheter. Mästerliga byggnadsverk från olika epoker präglar stadsbilden. Vi gör en stadsrundtur och får uppleva staden. Sedan åker vi ut i vinområdet Franken där vi kommer prova vin och också troligen köpa med oss några flaskor hem. Ca 6 mil.

Dag 7 Würzburg – Hamburg
Vår resa fortsätter norrut. Vi passerar förbi Fulda och Kassel innan vi kommer till Hann. Münden. Vi stannar till i den vackra staden med sina korsvirkeshus. Vi får se inskrifter, burspråk, historiska dörrar och portaler. Slå dig ned på något pittoreskt café eller restaurang och avnjut en en lunch innan vi fortsätter till dagens slutmål Hamburg. Ca 50 mil.

Dag 8 Hamburg – Hemorten
Idag reser vi den sista biten hem. Men innan vi kommer till Norden stannar vi till hos Priss i Burg där vi provar några olika sorters vin innan vi släpps lösa i den stora fräscha shoppen! Färja mot Danmark via Puttgarden och Rödby och sedan vidare till Helsingör för färjan till Sverige. Åter i Göteborg kl 19:30 och fortsatt färd till hemorterna. Bussen stannar även på flygplatsen för de som har sina bilar på gratisparkeringen. Ca 60 mil