Skip to main content

Bottenviken runt

Vi följer Bottenviken längs både den svenska och finska sidan. En heldag i Tornedalen bjuder på vackra vyer och spännande historia på båda sidor gränsen, och i Neristan förundras vi över alla de vackra trähusen och de pittoreska innergårdarna.

Våra resenärers betyg för resan
4,5 av 5
: 4 av 5 stjärnor
Baserat på 22 kundenkäter
 • En resa med mycket innehåll och ett mycket bra arrangemang; allt från hotell till sevärdheter
  Resenär
 • Allt var toppen. Suverän chaufför kör otroligt mjukt och säkert. Underbar guide väldigt kunnig och berättar på ett underhållande och lärorikt sätt.
  Resenär

Dagsprogram

 • Dag 1: Mot Örnsköldsvik

  Målet för resans första dag är Örnsköldsvik. Vi stannar för både lunch och fika på lämpliga ställen för de som blir hungriga. På vägen upp passerar vi Gävle, Sundsvall och världsarvet Höga Kusten med sina höga klippor som stupar rakt ner i havet. På kvällen väntar gemensam middag och en nybäddad säng.

 • Dag 2: Vidare norrut längs Bottenviken

  Vi fortsätter norrut genom en ödslig fast fascinerande natur. I Luleå gör vi ett besök på Gammelstad Kyrkstad där vi möts av en medeltida stenkyrka och hundratals röda små kyrkstugor i omgivningen. Färden går vidare längs Bottenvikens strand där mäktiga älvar mynnar ut. Via Kalix kommer vi till slut fram till dagens slutmål Haparanda där vi skall stanna i två nätter. Efter incheckning väntar gemensam middag.

  Vidare norrut längs Bottenviken
 • Dag 3: Tornedalen

  Idag skall vi med en lokalguide få en heldag i Tornedalen. Det blir en resa genom tiden i den vackra älvdalen där det strömmande vattnet bildar gränsen, mellan Sverige och Finland. Gränsen skär genom gammal kulturbygd där byarna ligger på både den svenska och finska sidan och klyvs av en landgräns. Vi reser genom fascinerande Tornedalen där vi upplever kulturen från båda sidorna. Vi ser urgamla sätt att fiska, upplever kulturhistoriska miljöer och gör andra spännande stopp under dagen. Idag ingår lunch som vi äter i Övertorneå under dagen och väl åter på hotellet får vi middag.

  Tornedalen
 • Dag 4: Mot Kokkola

  Dagen börjar med tidig frukost och sedan avresa mot finska Kokkola eller Karleby som staden heter på svenska. Idag ingår lunch som serveras på anrika Kronofogdegården som byggdes i slutet på av 1700-talet. Under gården finns en valvkällare och enligt hörsägen fanns det förr i tiden en lönngång genom vilken det smugglades varor förbi tullarna. Vår lokalguide möter upp för en intressant stadsvandring. I centrum av Karlebys gamla stad ligger den färgglada pärlan Neristan med hundratals trähus och innergårdar. Efter incheckning på vårt hotell väntar middag på restaurang Mustakari som ligger ute i havsbandet och bjuder på en fantastisk utsikt över skärgården.

  Mot Kokkola
 • Dag 5: Genom Fänrik Ståls rike till Åbo

  Idag färdas vi genom Fänrik Ståls Rike. Den som kan sin Runeberg minns nog Sven Dufva, Döbeln vid Jutas och Lotta Svärd. Längs havskanten åker vi längs Sju Broars väg och framme i Kristinestad stannar vi för lunch på egen hand. Vi får också tid till att promenera runt lite i staden vars arkitektur för oss tillbaka till 1800-talets början. Finlands äldsta stad, Åbo är vår slutdestination för dagen. Både slottet och nationalhelgedomen Åbo domkyrka är väl värda ett besök. På kvällen avgår färjan mot Stockholm och efter en rejäl middagsbuffé kan den som vill ta del av nöjesutbudet och besöka taxfreebutiken ombord.

  Genom Fänrik Ståls rike till Åbo
 • Dag 6: Mot hemorten

  Efter ankomst till Stockholm fortsätter färden hemåt. Efter stopp för Lunch för de som vill i Laxå är vi snart hemma igen.

Karta

Boende

Bottenviken runt
Örnsköldsvik Scandic Örnsköldsvik*** * Haparanda Haparanda Stadshotell*** Haparanda, med Stadshotellet i centrum, har stundtals varit den plats som haft den hetaste pulsen av alla Europas städer. Det...

Mer information

Nedan kan du läsa de vanligaste frågorna vi får och svaren på dessa. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, kontakta oss genom att skicka ett mail till info@resemakarn.nu eller ring till oss på 0521-69535.

 • Kan man boka plats i bussen?

  Man kan reservera plats i bussen. Reservationen gäller för hela resan från Göteborg. Om resan går norrut, gäller den från sista påstigningsplatsen. Priset för platsbokning framgår av bokningsmotorn. Vid fullbelagd buss tilldelar vi dig en sittplats vid avresan för att större sällskap skall få sitta tillsammans på resor 4 dagar eller längre. Det är viktigt att vi vid bokningstillfället blir informerade om att Ni reser tillsammans med andra. Vi har ofta väldigt små möjligheter att ändra din plats vid påstigning.

  Platsbokning är inte möjligt till Barnbussar, Kroatien och Spanien. Du kan däremot önska en plats till de resmålen.

 • Måste jag ha pass med mig?

  • För resor inom Norden behövs bara en legitimitation.
  • För resor utanför Norden men inom Europa måste du ha pass eller Nationellt id kort (utställt av polisen) med dig.
  • För resor utanför Europa och Schengen måste du ha pass med dig.

  Om du inte har pass med dig kan du avisas från resan och får själv bekosta hemtransport. Passet skall vara giltligt och oskadat.