Skip to main content

Dalslands kanal med Buss & båt

Pris från:
895:-
Dagar:1
Bussresa, båtresa, kaffe & fralla, lunch samt tågresa med rälsbuss
Boka resa

DALSLANDS KANAL

Upplev en tur med M/S STORHOLMEN på vackra Dalslands kanal med dess slingrande vattendrag och spännande slussningar. Kanalen är ansedd som en av de vackraste vattenvägarna i Europa och är både en kulturhistorisk skatt och unik naturupplevelse. De byggda kanalsträckorna är cirka 1 mil av sträckan och binder samman ett pärlband av naturliga vattenvägar i Sveriges mest sjörika område. Under resan njuter vi av god mat och dryck ombord. 

M/S STORHOLMEN trafikerar Dalslands Kanal mellan Håverud och Bengtsfors. På sträckan passeras 16 spännande slussar som lyfter båten hela 41 meter över Vänerns yta. Vi passerar det intressanta Håverud med den berömda kombinationen av landsvägsbro, järnvägsbro och akvedukt. De romantiska brukssamhällena med sina slusstationer och herrgårdar vi passerar knyts samman av vackra sjöar med orörd natur och rikt fågel- och djurliv. 

År 1865 började man arbeta med kanalen som skulle förbinda det inre av Dalsland och södra Värmland med Vänern och Västkusten. Redan 1866 var kanalen färdigbyggd och användes under en kort tid för transporter till och från de många järnbruk som fanns i Dalsland och sydvästra Värmland. Allteftersom järnbruken lades ner blev det istället trä-och skogsindustrin som tog över farleden. Storhetstiden för kanalen inföll från 1868 till omkring 1895, därefter minskade godstransporterna dramatiskt främst på grund av utbyggnaden av järnvägs- och vägnätet. 

Sök resa

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/7Se allaDalslands Kanal> 6895:-BokaMer information