Skip to main content

Alsace - vin, öl, och sagolika byar

Status:
Fullt

Längs Vogesernas böljande sluttningar på smala vägar som letar sig fram mellan vinfälten ligger flera medeltida byar. Vi känner historiens vingslag när vi strosar fram på gator kantade med korsvirkeshus och andra historiska byggnader. Kvalitetsvinerna från Alsace, speciellt de vita, är i dag efterfrågade och respekterade över hela världen. Nu är det inte bara goda viner som står på menyn, här får vi även en möjlighet att prova det franska ölet. Vi bor på uppskattade Hostellerie des Deux Clefs.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Hannover eller Ankum
Vi avreser på morgonen från våra hemorter genom Sverige, till färjorna mellan Helsingborg – Helsingör och Rödby – Puttgarden. Framemot kvällen ankommer vi vårt hotell i trakterna av Hannover där vi övernattar och äter middag. Avresan den 22/9 bor vi i Ankum. Ca 75 mil.

Dag 2 Hannover – Turckheim
Frankfurt am Main och Heidelberg är några av de intressanta städer som passeras innan vi når franska gränsen. Väl framme i mysiga Turckheim checkar vi in på Hostellerie des Deux Clefs. Middagen äter vi på en närbelägen restaurang. Ca 63 mil.

Dag 3 Eguisheim och vinprovning (halvdagstur)
Bara ett stenkast från Turckheim finner vi Eguisheim som har utnämnts till en av Frankrikes vackraste byar. Kullerstensgatorna kantas av sagolika hus. Här tar vi en tur bland vinrankorna och inne i byn med det lilla tåget. Färden går vidare till Pfaffenheim för en vinprovning. Väl åter i Turckheim serveras middagen och har vi tur kan vi kanske följa nattvakten som går runt enligt medeltida tradition och sjunger för husen i byn för att meddela att allt är lugnt, innan vi lägger oss.

Dag 4 Riquewihr och Route du Vin
I Saint Pierre stannar vi för ölprovning på ett av Alsaces många bryggerier. Färden går vidare till välkända Riquewihr där vi förutom att strosa omkring förkovrar oss ytterligare i Alsaces goda och kända viner. Efter vinprovningen kör vi den kända Route du Vin och njuter av små pittoreska byar och vinfält utanför bussfönstret. I god tid till middagen är vi åter på vårt hotell i Turckheim.

Dag 5 Colmar
Dagen ägnar vi åt Colmar som har kallats ”världens vackraste stad med gator som hämtade ur en operett”. Vi börjar med en stadspromenad innan vi får tid att upptäcka staden på egen hand. Här kan man besöka muséet Unterlinden, handla eller bara strosa omkring och njuta av atmosfären.

Dag 6 Turckheim -  Soltau eller Bielefeld
Vi beger oss norrut efter frukost. Via snabba motorvägar tar vi oss norrut till Soltau eller Bilefeld där vi checkar in på vårt hotell och äter middag på kvällen. Ca 76 mil / 60 mil

Dag 7 Soltau eller Bielefeld – Hemorten
Resans sista dag. Vi färdas vidare genom norra Tyskland upp till färjan i Puttgarden och vidare genom Danmark. Vi beräknas anlända Göteborg ca kl 19.30. Vidare mot respektive hemort. Ca 65 mil / 82 mil

Vad tycker tidigare resenärer

Oktober 2014
Den här resan till Frankrike och Alsace var helt fanrastisk! Örjan som trygg chaufför och de utfärder som var planerade stämde så pefekt. Höjdpunkten på resan var besöket på vingården i Pfaffenheim där ägaren Jean-Claude Riefle´berättade och visade sin ekologiska odling. Marianne & Örjan gav oss all service vi kunde önska och hela gruppen blev ett otroligt Gott gäng Kram till Resemakarn`för denna resa!!/ Monica

Karta

Hotell

Hostellerie des Deux Clefs

Hostellerie des Deux Clefs

Turckheim Hostellerie des Deux Clefs *** Centralt beläget i Turckheim, ligger det charmiga Hôtel des Deux Clefs som har anor ända från 1400-talet. Rummen förenar komfort och charm i en varm rust...