Skip to main content

Sydafrika - Kapstaden, vinområden och Safari ✈

Status:
Ring för att boka

Välkomna till Kapstaden, i folkmun kallad ”The Mother City”, Sydafrikas metropol i Västra Kapprovinsen. I Kapstaden förenas Afrika och Europa i en härlig och vibrerande blandning. Blickar vi högt upp möts vi av stadens landmärke Taf­felberget, som majestätiskt vilar med sitt vackra molntäcke över sig. Under resan besöker vi Godahoppsudden där två världshav möts, i vindistrikten låter vi smaklökarna kittlas och vi gör ett mycket uppskattat besök i en kåkstad. Resan går vidare mot inlandets torra halvöken och strutsarnas huvudstad Oudtshoorn. Längs kusten upplever vi frodiga Gar­den Route som följer Indiska Oceanen. Vi flyger sedan vidare mot Johannesburg där vi upplever Soweto. Resan avslutas med viltsafari på en game lodge i Krugerparken där vi spanar efter ”The Big Five”

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Sverige - 
Vi träffas under eftermiddagen på Landvetters flygplats. Vårt plan går tidig kväll mot Frankfurt. Vi byter plan och under kvällen och natten flyger vi söderut. Under flygningen mot Afrika ingår kvällsmat och frukost.

Dag 2 - Kapstaden
Vi anländer på förmiddagen till Kapstaden - The Mother City. Tidsskillnaden är bara en timme mot Sverige. Är klockan 08:00 i Sverige är den 09:00 här. Vår svenska lokalguide möter oss på flygplatsen för en halv dags rundtur. Vi börjar vistelsen med en tur upp på Taffelberget med linbanan om vädret tillåter. Efteråt besöker vi Company Gardens där parlamentet och presidentens officiella byggnader ligger. Vidare till Castle of Good Hope som är en av södra Afrikas äldsta byggnader. Det vi inte hinner med idag på rundturen gör vi i morgon. På eftermiddagen checkar vi in på City Lodge V&A Waterfront för tre nätter. Hotellet är beläget nära det populära shopping och nöjesdistriktet Waterfront där du finner massor av restauranger och affärer. På hotellet finns pool.

Dag 3 Kapstaden & besök på barnhemmet Sakhumzi i kåkstaden Muflene
Rundturen fortsätter i Kapstaden med de saker vi inte hann med dag 2. Efteråt besöker vi barnhemmet Sakhumzi i kåkstaden Muflene. Sakhumzi är ett barnhem för cirka 20 föräldralösa barn som bland annat med svenska bidrag har kunnat byggas upp. Ta del av hur livet i en kåkstad kan te sig från ett barns ögon. Efter besöket på barnhemmet åker vi några hundra meter till Kindergarten där cirka 100 barn vistas, leker, undervisas och får mat varje dag. Barnen här är mellan 3-7 år. Detta är en halvdag som kommer att visa den andra delen av Sydafrika långt från vingårdar och vackra havsvyer. Här finns, mitt bland misären och problemen, en glädje, framtidstro och livslust som bara barn kan förmedla. Ett besök som garanterat kommer att sitta kvar länge! Mer äkta och ”på riktigt” än så här blir det inte. Vi återvänder under eftermiddagen till vårt hotell. Vill man inte följa med bjuder Kapstaden på mängder av upptäckter.

Dag 4 Godahoppsudden
Idag gör vi en heldagstur runt halvön som längst ner i söder har Godahoppsudden. Under dagen kommer vi göra en tur med båt för att se sälar i Hout Bay. Vi kör över Chapmans Peak Drive där vi bjuds på fantastiska vyer. Vi kommer till Cape Point där vi åker ut på udden. Självklart gör vi ett fotostopp vid skylten för Godahoppsudden. Uppe på Cape Point tar vi den lilla bergbanan för att kunna njuta av den fantastiska utsikten. De lite hurtigare tar säkert en promenad upp till fyren som har räddat många till sjöss från att krossas mot de förrädiska klipporna. Vi stannar för gemensam lunch i Simons Town innan vi går och hälsar på de charmiga pingvinerna på Boulders Beach. Vi återvänder till vårt hotell i Kapstaden under sen eftermiddag. Kvällen kan de som vill tillbringa på Waterfront. Upplev folkvimlet, shoppa och ät något gott. Ca 15 mil.

Dag 5 Kapstaden - Stellenbosch
Efter frukost lämnar vid Kapstaden för denna gång. Vi sätter kursen mot vinområdena. Vårt första stopp blir i Kayamandi  den mycket lugna kåkstaden som är belägen på en vacker sluttning i Stellenbosch med vy över staden, dess omgivningar och Winelands. Vid kåkstadens början möts vi upp av stadens ”självutnämnde borgmästare” Madiba. Han har en särställning eftersom han länge drev en mataffär och därigenom känner alla. På äldre dagar ägnar han nu sin tid åt guidade visningar av Kayamandi och välgörenhetsprojekt inne i kåkstaden. Han och hans fru har bland annat startat en skola och Kindergarten. Madiba tillhör stammen Khosa, precis som en lite mer känd person Nelson Mandela (som även han kallades Madiba). Förbered er på en fantastisk och trygg rundtur till fots bland vindlande små skjul, besök på den lokala puben och smitttas av Madibas livsglädje och energi. Detta är en utflykt som vi har fått en unik tillgång till via våra kontakter i Sydafrika.

Vår tur fortsätter med ett besök på Tokara. På denna otroligt vackert belägna vingård gör vi en vinprovning.  Efteråt åker vi in till Stellenboschs trevliga stadskärna. Staden är en universitetsstad och det finns ett stort utbud av restauranger och shopping. Efteråt fortsätter vi till nästa vingård där vi självklart provar något av deras alster. På kvällen kommer vi till Protea Hotel Stellenbosch. Hotellet ligger mitt i vinområdena och här finns också en fin pool. Ca 8 mil.

Dag 6 Stellenbosch - Oudsthoorn- Garden Route
Efter frukost fortsätter vi genom det vackra landskapet. Det är bitvis väldigt kargt, nästan som öken. Under dagen gör vi stopp för lunch på egen hand. Vi stannar också vid Ronnies Sex Shop ett lite annorlunda ställe som inte alls innehåller något av det namnet försöker anspela på. Det var helt enkelt så att Ronnie drev ett fruktstånd längs vägen. Få människor stannade. Men efter ett namnbyte på affären så kom kunderna! Idag är det en bar och det finns även en liten butik med souvenirer. Väl framme i Oudtshoorn besöker vi Safari, en strutsfarm där vi gör en rundtur på gården. Vi ser dessa roliga och intressanta djur från en rundtur med traktorkärra. Vi får även möjlighet att mata strutsar och känna på deras ägg. På farmen finns det även en shop och servering. Vi fortsätter sedan vidare mot Wilderness och Garden Route. Vi checkar in för tre nätter på Wilderness hotell som ligger vid havet och har massa restauranger runt omkring sig. I kväll äter vi gemensam middag på vårt hotell. Ca 46 mil.

Dag 7 Heldagsutflykt på Garden Route
Idag skall vi ge oss ut på en heldagsutflykt längs Garden Route. Området löper längs den vilda kusten och är lummigt med många vackra vyer. Vi kör norrut till Tsitsikamma nationalpark. Vi får möjlighet till en vacker promenad ut till inloppet av Storms River.  Här kan vi gå över den härliga hängbron och verkligen njuta av den fina naturen. Promenaden är ca 2 km och går längs en väl upptrampad stig med flera trappor. Vill man inte gå ut kan man man gå enklare korta turer runt turistcentret och njuta av havet och miljön där. Efteråt vänder vi söderut. Vi stannar i den livliga hamnstaden Knysna. Här kan vi se hamnområdet som idag är ett trevligt köpcentra. Väl åter efter en härlig dag njuter vi av en gemensam middag på någon av de lokala restaurangerna. Ca 30 mil.

Dag 8 Ledig dag
Idag slappar vi! Poolen eller stranden? Rogivande promenad eller en spännande bok. För de som inte kan sitta still erbjuds en kortare tur med vår buss och lokalguide. Dagens middag äter vi på egen hand på någon av byns alla restauranger.

Dag 9 Flyg till Johannesburg - besök i Soweto.
Dagen börjar tidigt med frukost och sedan transfer till George flygplats. Härifrån tar vi flyg till Johannesburg. I kampen för ett demokratiskt Sydafrika var Sowetoupproret nödvändigt. Under tre dagar nådde frihetskämparna i ANC längre med sitt budskap och sin kamp, än vad man gjort under nästan trettio år. Vi kommer se minnen från detta när vi besöker den kanske mest berömda kåkstaden i landet, Soweto West. Vi kommer se Regina Mundi-kyrkan, Hector Pieterson Museum som ligger på platsen där 12-åriga Hector sköts ihjäl på väg hem från skolan. Självklart besöker vi Nelson Mandelas hus som idag är museum. Efter en intressant och lärorik dag checkar vi in på Hotel Garden Court Sandton City och äter gemensam middag.

Dag 10 Johannesburg - Panoramrutten - Hazyview
Vi fortsätter färden efter frukost mot östra Mpumalanga. Landskapet förändras från slättland till branta klippor och afrikansk savann. Vi kör på slingriga vägar längs den berömda Panoramarutten. Vi kommer till Blyde River Canyon, som bjuder på den ena storslagna naturscenen efter den andra. Området kan utan tvekan jämföras med Grand Canyon, om än i en något mindre skala. Om vädret vill så kommer vi få en av världens vackraste vyer när vi kommer till God’s Window här får vi en sagolik utsikt över savannen, som ligger 1000 meter nedanför platån vi står på. Innan vi kommer fram till vårt hotell ser vi även utsiktsplatsen ”The Three Rondavels” vilket är tre imponerande runda bergsformationer som liknar tre gigantiska hyddor och ”Bourke´s Luck Potholes”. Efter Panoramarutten kör vi till Rio Vista Lodge. Ca 55 mil.

Dag 11 Safari i Krugerparken
Efter frukost reser vi till startpunkten för vår safari i Krugerparken. Vi åker hela dagen i 4X4 fordon för att försöka se ”The Big Five” - de fem stora, leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Under vår safari får vi alldeles säkert också se zebror, giraffer och fullt av andra djur. Fulla av intryck och kameror laddade med massa bilder kommer vi till Rio Vista Lodge. Incheckning och middag.

Dag 12 Ledig dag
Idag tar vi en ledig dag. Vårt hotell ligger vid Krugerparken och det är bara floden Crocodile River som skiljer oss från djuren. Under dagen kommer vi säkert få se några som strövar förbi vårt hotell. På hotellet finns pool, spa och restaurang. Staden Malelane ligger en kort promenad (ca 1000 meter) bort. Här finns shopping och flera restauranger. På kvällen äter vi gemensam middag och kanske njuter av solnedgången över savannen. 

 

Dag 13 Hemresa, mot Johannesburg och flyg mot Europa
Idag beger vi oss åter mot Johannesburg och flygplatsen. På kvällen avgår vårt plan mot Frankfurt igen. Under flygningen som sker på natten ingår kvällsmåltid och frukost. Ca 39 mil.

Dag 14 Hemkomst
Vi landar i Frankfurt på morgonen och byter plan mot Göteborg som vi når på förmiddagen. Det är dags att skiljas åt efter en fantastisk resa i Sydafrika. För de som bokat transfer möter chauffören i ankomsthallen.

Hotell

Sydafrika

Sydafrika

Kapstaden City Lodge V&A Waterfront*** Hotellet ligger nära Waterfront, ett populärt shopping och nöjesdistrikt i Kapstaden. Här finns massor av trevliga restauranger och affärer att utforska. På hote...