Skip to main content

En resa blir till

Från ax till färdig resa

En resa blir till.

Alla våra resor är producerade på längtan efter ett resmål. Antingen är det vi som längtar, någon reseledare eller chaufför. Men ofta är det någon av våra kunder som säger att en resa dit vore kul.

I första stadiet gör vi en affärsmässig bedömning, går resan att sälja. Ungefär vad blir priset. Anser vi att det kan vara säljbart så fortsätter vi. Om inte jag eller någon av våra medarbetare har varit på platsen så reser vi ofta dit och insuper resmålet och dess utflykter. Passar det våra kunder?

Nästa steg är upphandling av hotellrum, utflykter planeras, transporten fram och tillbaka tas fram. Är det flygresor så bokar vi biljetter, är det en bussresa tar vi fram en körplan och räknar ut körtider och säkerställer att vi kan göra resan lagligt och bekvämt för våra resenärer. Eventuellt måste man boka upp hotellnätter längs resvägen.

När allt detta är klart så skall det skrivas reseprogram, bilder skall tas eller så köper vi från bildbyråer. Sedan lägger vi upp resan på vår hemsida och börjar marknadsföra den. Förhoppningsvis blir det succé!

Fram till avresan så har vi många kontrollpunkter, dessa börjar normalt ca 3 månader före ankomst. Det kan vara flygstolar som skall stämmas av, hur många behöver vi? Det kan vara hotell som börjar bli fullbokade och de kanske vill ha tillbaka rum till sin egen försäljning. Även ekonomisidan börjar nu jobba med förbetalningar av hotellrum, flygstolar och annat. De här avstämningarna sker sedan löpande mot hotell, flygbolag och utflyktspartners ända fram till avresan. Detta gör att resor kan bli fulla trots att vi har massor av platser kvar i tex bussen. Men finns det inte hotellrum att få eller något annat som är viktigt för resan blir fullt så är resan fullbokad.

När det närmar sig avresan så kollar vi av med reseledare och ev chaufförer så att de har allt klart för sina delar av resan. Vad kan de behöva för material och vilken hjälp vill de ha av oss på kontoret.


Sedan kommer den viktiga dagen. Avresa! Då har vi laddat bussen med allt som behövs, drickor, kaffe och alla papper som behövs för resan som alla biljetter och liknande.

Om vi har förberett bra så går också resan bra och alla kommer hem glada och nöjda.

Sedan fortsätter efterarbetet, alla fakturor skall betalas och resan skall sammanfattas. Blir det en likadan resa nästa år?